”Un profesor universitar și soția lui au decis să facă o croaizera în Caraibe – vacanță visurilor lor – după pensionarea lui. În ultima să zi de lucru, profesorul și-a împachetat servietă și a plecat de la universitate. Deși îl pasiona gândul călătoriei, nu era ușor să lase în urmă o viață de muncă. Profesorul era obișnuit să stea în față studenților săi, impresionandu-i atât cu profunzimea, cât și cu vastitatea cunoștințelor sale.
– Spune-mi, îl întreba pe îngrijitor în timp ce erau conduși în cabină unde urmau să fie cazați la bordul navei, ai studiat vreodată psihologia?
Când băiatul a răspuns că nu, profesorul a întrebat: Cum se poate asta? Lucrezi într-un domeniu cu oameni. Cu siguranță ai nevoie să înțelegi cum gândesc și se comportă oamenii, nu numai că să îți faci muncă, dar și să înțelegi mai mult despre viață. Detest să spun asta, dar dacă nu ai studiat psihologia, ți-ai pierdut jumătate din viață.
Pe punte se apropie un marinar care fluieră vesel în timp ce lustruia alămurile.
– Ai studiat filosofia? se interesă profesorul.
– Nu, domnule, spuse marinarul, curtenitor. Sunt mulțumit cu ce fac. Sunt plătit ca să văd lumea. De ce aș avea nevoie să studieza… ce eraa… filosofia?
– Studiind filosofia, răspunse profesorul, ai ști mai multe despre sensul vieții. Ai înțelege mai în adâncime experiențele pe care le trăiești. Ai fi capabil să discuți cu alte persoane la un nivel intelectual. Dacă nu faci asta, pierzi jumătate din viață.
O zi sau două mai târziu, profesorul întâlni un alt marinar. Acesta se sprijinea de pupa, pescuind într-un golf în care ancorase vasul.
– Ai studiat antropologia? îl întreba pe modestul băiat.
Când omul răspunse că nu, profesorul îi spuse cum cunoștințele despre alte popoare și culturi i-ar îmbogăți foarte mult călătoriile și drumurile în insule exotice.
– Dacă înveți despre triburile din teritoriile pe care le vizitezi, experiențele tale vor fi mai bogate, spuse el. Antropologia te va învață despre ritualurile, ceremoniile, legendele și folclorul băștinașilor pe care îi întâlnești. Fără să faci asta, îți pierzi jumătate din viață.
Deloc surprinzător, reputația profesorului s-a răspândit cu repeziciune pe tot vaporul. Marinarii și echipajul de la cabine îl evitau, de groază să înfrunte întrebările și prelegerile sale.
Apoi, într-o noapte neagră că smoală, în mijlocul unei mari fără margini, lovi un uragan. Izbită de vânturile puternice și apele zdrobitoare, carena micului vas scârțâia și trosnea sub forță furioasă a naturii. Profesorul și soția să și-au pus vestă de salvare și au alergat spre bărcile de salvare, unde marinarii organizau pasagerii în pregătirile pentru abandonarea navei. Un marinar, văzându-l pe profesor se opri și întreba:
– Ați studiat înotul?
– Nu, spuse profesorul cel îngrozit, apucând strâns balustradă cu o mână și ținându-și soția cu cealaltă.
– Ce păcat, spuse marinarul. Dacă vaporul se scufundă, s-ar putea să va pierdeți întreagă viață.”
101 povesti vindecatoare pentru adulti, George W. Burns, Editura Trei
(sursa foto: http://