Povestea spune că era odată o fată care, lovindu-se de greutățile vieții, a mers la tatăl ei să se plânga că nimic nu-i ieșea așa cum își dorește. Obosise să lupte fără a obține rezultatele pe care le aștepta. Nu știa cum să facă să meargă mai departe în viață pentru că se simțea epuizată. Avea impresia că de câte ori rezolva o problemă, apărea alta.
Tatăl ei a ascultat-o atent și apoi a invitat-o să pregătească împreună micul dejun. Ajunși în bucatarie, el a luat trei oale și le-a pus cu apă la fiert. Când au început să fiarbă a pus într-una morcovi, într-una oua și în cea de a treia cafea.

Le-a lăsat să fiarbă fără să spună nici un cuvânt. Doar îi surâdea fetei lui. Ea aștepta cu nerăbdare, întrebându-se ce voia să facă tatăl ei. După 20 de minute tatăl a stins focul, a pus ouăle într-un castron, morcovii într-o farfurie și a turnat cafeaua într-o ceașcă.

945683_571535952868032_1320038349_nApoi a întrebat-o: “Draga mea, ce vezi aici?”

“Ouă, morcovi și cafea”, a răspuns ea.

Atunci a îndemnat-o să atingă morcovii. Ea îi atinse și observă că erau moi. Apoi i-a cerut să curețe un ou de coajă și ea observă astfel că oul era foarte tare. Apoi i-a spus să guste din cafea. Curioasă, ea sorbi din lichidul parfumat apoi întrebă: „Ce înseamnă toate astea, tată?”

Atunci el i-a explicat că toate cele trei elemente avuseseră de înfruntat aceeași adversitate: apa fiartă. Doar că au reacționat complet diferit: morcovii s-au înmuiat și au devenit ușor de sfărâmat, ouăle au devenit foarte tari, în schimb cafeaua a schimbat cu aroma ei apa.

“Cu care dintre acestea trei crezi că te asemeni tu?”, își întrebă el fata. “Cand adversitatea bate la ușa ta, cum răspunzi? Ești ca un morcov aparent tare, dar când durerea te atinge te înmoi și-ți pierzi puterea? Ești asemenea oului, care începe cu o inimă maleabilă și un spirit fluid, dar după un eveniment nefericit devine dur și inflexibil? Pe dinafară rămâi la fel, dar pe dinăuntru ai inima amară? Sau ești ca un grăunte de cafea? Cafeaua schimbă apa fiartă, elementul care îi cauzeaza durerea. Când apa ajunge la punctul maxim de fierbere cafeaua lasă cea mai buna aromă și savoare.”

Morala:

Nu te lasă înfrânt! Fii deasupra destinului tău, dă ocazia adversităților vieții să fie pentru tine tot atâtea prilejuri de a lăsa „dulcea aromă de cafea” care îți este proprie, pe care doar tu o poți oferi…

sursa text: damaideparte.ro

sursa foto: benjaminmoore.com