Conferința este avizată și creditată de Colegiul Psihologilor din România.
Număr de credite profesionale:
18 credite pentru 2 zile;
9 credite/zi
A AJUTA PĂRINȚII SĂ-ȘI AJUTE COPIII: Probleme și soluții
Sâmbătă 16 mai 2015
Invitat special: Dl. Ezio PERARO – Director al Institutului Italian de Cultură din București
Probabil sunt foarte puțini părinți care nu au fost nevoiți să se confrunte cu problemele mai mari sau mai mici ale propriilor copii, la diferite etape de vârstă. Cine nu a avut dificultăți în primele luni de viață ale bebelușului sau cu un copil introvertit, ori dimpotrivă, prea activ, sau cu un adolescent problematic? În ultimii ani a crescut interesul pentru studiul dinamicilor familiale, mai ales pentru că, în mediul în care trăim există și multe pericole, capacane, riscuri, prietenii "rele", alcool, droguri, agresiuni și adesea, părinții împinși de griji ajung să aibă comportamente hiperprotective sau prea autoritare.
Citând un vechi proverb englezesc "Iadul e plin de gânduri și dorințe bune" adică, cu cele mai bune intenții, de cele mai multe ori, se obțin cele mai grave efecte, apare întrebarea: cum trebuie să se comporte un părinte pentru a evita ca propriul copil să nu facă alegeri greșite? Ce ar trebui să-i spună? Să interzică sau să permită? Să se impună sau să fie înțelegător?
A ajuta părinții să comunice strategic cu proprii copii pentru a-și îmbunătăți relația, pentru a rezolva conflictele și pentru a-și spori competentele de parenting, acesta este scopul conferinței.
Aspectul inovator care va fi prezentat este legat de terapia indirectă: părinții își asumă rolul de "coterapeuți" și devin "specialiștii" cărora copii le vor acorda încredere.
Profesorul Giorgio Nardone va vorbi despre modul în care se pot "ajuta părinții ca să-și ajute copiii" și cum acest lucru duce la schimbarea comportamentelor contraproductive permițându-le părinților să intervină direct asupra realităților disfuncționale, insistând asupra aspectelor legate de comunicare și de relație.
Moderator: Diana Paula STOIAN, Psihoterapeut principal în specialitatea "Psihoterapie scurtă strategică" Reprezentant în România al Centrului de Terapie Strategică din Arezzo – Italia; Coordonator al Cursurilor de Formare Complementară în Psihoterapie Scurtă Strategică.
"DACĂ EXISTĂ O PROBLEMĂ EXISTĂ ȘI SOLUȚIE": PROBLEM SOLVING STRATEGICO® (REZOLVAREA STRATEGICĂ DE PROBLEME)
Tehnici de investigare și intervenție specifice Psihoterapiei Scurte Strategice (cu aplicații și la frica de a lua decizii)
Duminica 17 mai 2015
Invitat special: Excelența sa Dl. Diego BRASIOLI – Ambasadorul Italiei în România
Conform specialiștilor Centrului de Terapie Strategică din Arezzo, Italia (al carui fondator și mentor este profesorul Giorgio NARDONE), schimbările induse pe parcursul ședintelor de psihoterapie sau de coaching nu sunt produsul interacțiunii directive de la "expert" către "profan", ci rodul descoperirilor conjugate ale celor doi pe parcursul unei convorbiri euristice, riguros sistematizate (pe baze științifice), consacrată sub denumirea de "Dialog Strategic".
Această tehnică conversativă are darul de a "surmonta" rezistența naturala pe care orice sistem psihic uman, individual sau extins, o opune la modificarea stării sale de echilibru, cu atât mai mult când acesta suferă sau prezintă o condiție patologică. În plus, prin intermediul Dialogului Strategic, această inerție sau refractaritate a sistemului psihic uman este folosită drept resursă. Pentru ca, psihoterapeutul sau consultantul (coacher-ul), asemenea unui bun strateg, uzând de manevre de abordare și comunicaționale validate științific, ghidează interlocutorul spre a deveni chiar protagonistul propriei vindecări sau artizanul rezolvării dificultăților cu care se confruntă, într-un mod în care acesta se autoconvinge de ceea ce el însuși simte și descoperă.
Cercetările privind utilizarea Dialogului Strategic, întreprinse sub egida Centrului de Terapie Strategică din Arezzo, Italia, și practica îndelungată în domeniu a profesorului Giorgio NARDONE și echipei sale de specialiști, au avut drept rezultat elaborarea a două Modele operative originale:
- Psihoterapia Scurtă Strategică
- Problem Solving & Coaching Strategic
În cadrul conferinței, abordarea instructiv-formativă va fi preponderent de tipul "learning by doing" ("a învăța făcând") și cât mai interactivă. Astfel, prin intermediul unor exerciții practice (de exemplificare și însușire a tehnicilor specifice), participanții vor putea deprinde abilități de comunicare și rezolutive ("problem solving") de factură strategică, menite să confere eficiență sporită intervențiilor la nivel individual (psihoterapeutice) sau în context organizațional (coaching).
Moderator: Diana Paula STOIAN, Psihoterapeut principal în specialitatea "Psihoterapie scurtă strategică " Reprezentant în Romania al Centrului de Terapie Strategică din Arezzo – Italia; Coordonator al Cursurilor de Formare Complementara în Psihoterapie Scurtă Strategică.
Cui se adresează?
Conferința se adresează psihologilor cu drept de libera practică (atestați în condiții de supervizare sau cu atestat de liberă practică autonomă) în specialitățile psihologie clinică și psihoterapie, medicilor, absolvenților de psihologie, de asemenea, celor care sunt (sau aspiră să devină) promotori și catalizatori ai optimizării comportamentelor și performanțelor umane, "rezolvatorilor" de situații problematice, manifestate ca dificultăți psihologice și organizaționale (blocaje, perturbari, crize, stări maladive și altele asemenea), sau altfel spus, tuturor celor care pot activa ca "agenți ai schimbării" și care sunt interesați să-și însușească abilități rezolutive (de intervenție) strategice: psihologi, medici, manageri, antreprenori, avocați, consultanți și specialiști în resurse umane (profesioniști și studenți).
Locul desfășurării: INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURĂ VITO GRASSO, Adresa: Al. Alexandru, 41, București -Sector 1, Bucuresti, 011822.
Contact:
DIANA PAULA STOIAN
Psihoterapeut, Psiholog Principal în specialitatea – Psihoterapie Scurtă Strategică
Reprezentant în România al Centrului de Terapie Strategică din Arezzo – Italia
Coordonator al Cursurilor de Formare Complementară în Psihoterapie Scurtă Strategică
Informații suplimentare se pot obține în intervalul orar 9.00 – 14.00
Tel: 0723 275 275; 0723.573.284
e-mailul: conferinta@centruldeterapiestrategica.ro
www.centruldeterapiestrategica.ro
https://www.facebook.com/Centrul.de.terapie.strategica.Romania
sursa foto: theglobeandmail.com