#povesti
Profesia de mamă
24 aprilie 2014
0

Într-o zi, o femeie, își luă carnetul de șofer. Când au întrebat-o care era profesia ei, ea avu un dubiu. Nu știa cum să se considere. Funcționarul insistă:
– Ceea ce v-am întrebat este dacă aveți un serviciu.

922126_10200625344209871_178949811_o– Sigur că da, am un serviciu, sunt mama.
– Noi nu considerăm asta un serviciu. O să consemnez casnică, spuse funcționarul cu răceală.

O prietena de-a ei, auzi cele întâmplate și căzu pe gânduri. Într-o zi, se află în aceiași situație. Persoana care o interoga era o funcționară de profesie, sigură și eficientă. Formularul părea enorm și interminabil. Prima întrebare era:

– Care este ocupația dumneavoastră?

Se gândi puțin și fără să știe cum, răspunse:
– Sunt doctor în dezvoltarea infantilă și în relațiile umane.

După ce a notat totul, funcționara își dori să verifice informațiile.

– Pot să vă întreb, ce înseamnă că faceți, mai exact?

Fără pic de neliniște în glas, cu mult calm, femeia explică:

– Desfășor un program pe termen lung, înăuntru și în afara casei. Gândindu-se la familia ei, ea continuă:

– Sunt răspunzătoare de o echipă și am primit deja trei proiecte. Muncesc în regim de dedicare exclusivă. Marea exigență este de 14 ore pe zi, uneori chiar până la 24 de ore.

Pe măsura ce își descria responsabilitățile, se observa creșterea tonului de respect în vocea funcționarei. Când se întoarse acasă, femeia a fost primită de echipa sa: o fetiță de 7 ani și alta de 3 ani. Suind spre dormitoarele casei, ea auzi cel mai nou proiect al ei: un bebeluș de 6 luni, probând o noua tonalitate a vocii. Fericită, luă bebelușul în brațe și se gândi la gloria maternității, cu multitudinea de responsabilități și orele interminabile dedicate.

Mamă, unde-mi sunt pantofii? Mamă, bebelușul nu încetează din plâns. Mamă, mă aștepți la sfârșitul orelor? Mamă, vii mâine să mă vezi dansând? Mamă, mergi la cumpărături? Mamă…

Stând în pat se gândi: Sunt doctor în dezvoltarea infantilă și în relațiile umane, dar bunicile ce or fi? Și apoi a descoperit un titlu pentru ele: Doctor superior în dezvoltarea infantilă și în relațiile umane. Străbunicile sunt Doctor executiv superior. Mătușile sunt doctor-asistent. Și toate femeile, mamele, soțiile, prietenele și colegele, doctor în arta de a face viața mai bună.

Într-o lume unde se dă atâta importanță titlurilor, în care se cere mereu cea mai mare specializare în domeniul profesional, transformă-te într-o specialistă în arta de a iubi.

MORALA: Am ajuns să trăim cu toții într-o lume atât de ocupată și egoista, încât uităm esența vieții în sine. Și de cele mai multe ori, uităm de cea care ne-a ajutat să primim în dar viața.

sursa text: ush.ro

foto: Alexandru Simionesei