Puțini dintre noi suntem lipsiți de prejudecăți așa cum ne-ar plăcea să credem. Este nevoie de efort pentru a-ți depăși prejudecățile și a deveni un gânditor mai flexibil. Dar drumul spre empatie este plin de satisfacții, odată ce înveți pașii. Editorul adjunct, Lauren Hadden, vorbește cu Roman Krznaric despre deschiderea inimilor noastre și eliberarea minții.
Pasul 1. (Este ușor)
Citește o carte sau vizionează un film. Istoria și cultura ne pot învăța foarte multe despre cum putem să ne schimbăm gândirea sau cum putem să ne depășim prejudecățile. Începe prin a viziona sau reviziona Lista lui Schindler, un film inspirat din viața unui membru de vază al partidului nazist care trece printr-o transformare majoră și începe să empatizeze cu alții. ”Uită-te și notează momentele în care își depășește prejudecățile și devine un gânditor flexibil”, spune Krznaric. Cărțile bune sunt întotdeuna ferestre către o lume nouă – o cale de a vedea lucurile din punctul de vedere al altcuiva. Krznaric recomandă povestea de viața a romancierului rus Lev Tolstoi, care de-a lungul vieții și-a schimbat fundamental viziunea asupra unor aspecte care erau foarte importante pentru el. ”El a pornit cu un fond aristocratic, a fost un ofițer și un regalist. După ce a servit ca soldat, a fost atât de dezgustat de ceea ce a văzut că a devenit un pacifist. E o sursă enormă de inspirație pentru cineva care contestă convingerile fundamentale, de educație și culturale.” Sau citește The Wonderbox (Profile), cartea lui Krzrnaric despre ceea ce istoria ne poate învăța, despre empatie și sistemele noastre de credință.
Pasul 2. (Necesită efort)
Începe o conversație: ”Cu toții avem tendința de a folosi etichete – numim pe cineva huligan sau cu nasul pe sus sau idiot – și aceste cuvinte sunt ca o barieră care ne împiedică să vedem individualitatea și unicitatea oamenilor – umanitatea lor. Avem clișee: oamenii vorbesc despre evrei ca fiind zgârciți sau despre afro-americani ca fiind foarte buni dansatori. Toate aceste lucruri ne împiedică să vedem, să înțelegem individualitatea. Trebuie să ne cultivăm curiozitatea, dorința de a-i cunoaște pe alții – pentru a ieși din cercurile noastre sociale trebuie să ne dezvoltăm arta conversației. Mulți dintre noi nu-i cunoaștem nici pe cei care trăiesc pe aceeași stradă cu noi. Deci un lucru pe care trebuie să-l facem, este să avem o conversație cu cel puțin o persoană străină o dată pe săptămână.” Krznaric subliniază că asta înseamnă să trecem dincolo de conversațiile obișnuite, superficiale, conversațiile despre vreme și să încercăm să aflăm ceea ce contează pentru cealaltă persoană.
Pasul 3. (Străduiește-te mai mult)
Ascultă atent: ni s-a spus adesea cât de important este să-i ascultăm pe alții. Acest pas este despre aprofundarea conversațiilor și care necesită două niveluri de ascultare – în primul rând, să fim tăcuți și receptivi la ceea ce cealaltă persoană are de spus, încercând cu adevărat să-l auzim. În al doilea rând ”să fim vulnerabili”, așa cum Krznaric spune, să fim deschiși în ceea ce privește propriile temeri și frici, să fim sinceri. El o numește ”ascultare radicală”; un schimb onest de sentimente, care permite celor implicați să vorbească și să asculte. Acest lucru poate fi mai dificil de realizat cu cei care ne sunt mai apropiați, dar e uimitor ce se întâmplă când stai, asculți și eviți să judeci sau să oferi soluții. Psihoanalistul Stephen Grosz, în cartea sa The Examined Life, descrie procesul astfel: ”Este vorba despre a ne asculta unul pe altul, nu doar cuvintele ci și tăcerea dintre ele. Ceea ce descriu aici nu este ceva magic. Ci este ceva care face parte din viața noastră de zi cu zi”.
Pasul 4 (ne duce la un alt nivel)
Empatizează cu inamicul: una este să empatizezi cu un prieten sau cu un străin nefericit, spune Krznaric, dar trebuie să mergem mai departe: ”Cred că trebuie să fim mai aventuroși și să încercăm să facem un pas către cei cu ale căror mentalități, opinii și valori nu le împărtășim. O modalitate pentru a realiza asta este să vă puneți întrebarea incomodă: ”Cine sunt cei mai mari dușmani ai mei și cum aș putea trece peste ceea ce ne desparte?” Acest dușman poatet la fel de bine să fie șeful tău capricios care-ți face viața un iad. Sau poate fi o rudă cu care nu ai mai vorbit de zece ani. Sau poate fi cineva cu ale cărui opinii nu ești deloc de acord.” Krznaric ne dă un exemplu: ”Există un grup numit Cercul Părinților în Israel, care este un foarte bun exemplu despre cum să depășim prejudecățile. Este o organizație de palestinieni și israilieni care au ceva în comun – toți au un membru al familiei care a murit în conflict. Familiile vin din medii diferite la întâlniri în care își împărtășesc unii altora întâmplări și așa descoperă că împart aceeași durere și același sânge. Ei realizează despre ceilalți că nu sunt doar niște caricaturi în ziar. Este un exemplu uimitor de empatie la nivel local.”
Pasul 5 (este greu dar plin de satisfacții)
Mergi într-o aventură: Krznaric recomandă o ”God Swap”: ”Mergi într-o aventură experimentală care să te pună dintr-o lume în alta. Deci dacă ești credincios într-o religie, de ce să nu petreci o lună mergând la slujbele unei diferite religii sau la întâlnirile unor umaniști. La fel, dacă ești ateist, mergi la un templu sau o biserică o dată pe săptămână, timp de o lună și vezi ce schimbări au loc în mintea ta. Pentru că ceea ce știm, este ceea ce am învățat experimentând. Scriitorul George Orwell a descoperit câte prejudecăți avea despre oamenii străzii când a început să petreacă timp cu ei. Rezultatul a fost cartea Vagabond prin Paris și Londra. El a descoperit că fiind deschis către noi experiențe, fiind empatic, nu a fost un lucru bun doar din punct de vedere moral, ci și pentru propria dezvoltare.
Roman Krznaric este un gânditor și un scriitor despre arta de trăi. El este membru fondator al The School of Life, și recomandă organizațiilor inclusiv Oxfam și ONU să folosească emepatia și conversația pentru a crea schimbări sociale. A fost numit de “Observer” ca fiind unul din liderii filozofi britanici în arta de a trăi. Ultimele sale cărți vorbesc despre empatie: A Handbook for Revolution (Rider, out 6 February), The Wonderbox: Curious Histories of How to Live (Profile Books) și How to Find Fulfilling Work (Macmillan). Blogul său despre empatie și arta de a trăi: www.outrospection.org
Mai multe detalii gasiți pe site-ul lui: www.romankrznaric.com.
sursa: http://www.psychologies.co.uk// sursa foto: embraceempathy.com